Везе

pdf print

Политика приватности – коришћење података о личности


Теме

Uvod
Podaci o ličnosti koje prikupljamo
Osetljivi podaci o ličnosti koje prikupljamo
Šta radimo sa vašim podacima o ličnosti
Deljenje vaših podataka o ličnosti
Pružaoci treća lica
Vaša prava
Kolačići
Bezbednost podataka
Centar za željene opcije
Podaci za kontakt
Izmene politike zaštite privatnosti

Uvod

Ovim veb-sajtom upravlja kompanija OY SRG Finland AB koja je deo Etraveli grupacije. Kompanije u sklopu Etraveli grupacije rukuju raznovrsnim podacima o ličnosti, kao što su imena, e-adrese i drugi podaci koji se tiču putovanja u sklopu svog svakodnevnog poslovanja. Stoga veoma ozbiljno shvatamo bezbednost podataka i pridržavanje zakona o zaštiti podataka. Ova politika zaštite privatnosti objašnjava kako prikupljamo, skladištimo, koristimo i otkrivamo sve podatke o ličnosti koje prikupimo o vama kada koristite ovaj veb-sajt, kao i kako štitimo privatnost i poverljivost vaših podataka o ličnosti. Vaša privatnost je nama važna tako da, bilo da ste novi ili dugotrajni korisnik naše usluge, odvojite vreme da se upoznate sa našim praksama – i kontaktirajte sa nama ako imate bilo koja pitanja.

Etraveli Group AB, reg. br. 556584-4684 („mi“, „nas“ ili „naše“) predstavlja takozvanog „kontrolora podataka“ vaših podataka o ličnosti i stoga je odgovoran za legitimnost upravljanja vašim podacima o ličnosti.

Podaci o ličnosti koje prikupljamo

Uopšteno prikupljamo onu vrstu podataka koja nam je potrebna da vam omogućimo da obavljate organizovanje svojih putovanja i rezervacije. To uključuje podatke kao što su vaše ime i prezime, datum rođenja, broj telefona i e-adresa. Podaci o ličnosti koje moramo da dobijemo da vam obezbedimo aranžmane putovanja koje ste rezervisali putem naših veb-sajtova predstavljaju jedine podatke koje je neophodno priložiti. U zavisnosti od vrste usluga putovanja koje koristite, možda ćemo takođe prikupiti vaš broj za česte letove, podatke o vašim zahtevima po pitanju ishrane i zdravstvenim problemima (ako postoje), kao i o drugim detaljima koji su važni za vaše aranžmane putovanja ili koje zahteva drugi pružalac usluga putovanja (kao što su avio-kompanije i hoteli). Ovo nije sveobuhvatna lista. Ako pozovete našu podršku, prikupićemo podatke koje priložite tokom telefonskog poziva. Kao što možete da vidite u nastavku, naši kolačići takođe prikupljaju određene informacije.

Ako obavite rezervacije za nekog drugog putem našeg veb-sajta, zatražićemo podatke o ličnosti datog pojedinca. U tim okolnostima se oslanjamo na vas da posavetujete te pojedince o ovoj politici zaštite privatnosti.

Osetljivi podaci o ličnosti koje prikupljamo

U nekim slučajevima možda ćemo rukovati takozvanim „posebnim kategorijama podataka o ličnosti” o vama koji se možda smatraju osetljivim. Na primer, to se obavlja ako ste vi (i) priložili lekarsko uverenje za potrebe zaštite od otkazivanja ili da bi vam avio-kompanija vratila novac; (ii) imate medicinsko ili zdravstveno stanje koje utiče na vaše putovanje i zbog kog zahtevate pomoć ili kada je neophodno određeno odstojanje, ili (iii) ste priložili zahtev koji otkriva neke druge vaše osetljive podatke o ličnosti.

Pre nego što rukujemo vašim osetljivim podacima o ličnosti, zatražićemo vaš pristanak da to obavimo. Koristite obrasce za kontakt na našem veb-sajtu namenjene za prosleđivanje bilo kojih osetljivih podataka. Putem obrazaca za kontakt možete dati vaš pristanak, koji je neophodan po važećim zakonima o zaštiti podataka o ličnosti. Dati pristanak naravno može da se povuče u svakom trenutku. Nećemo rukovati osetljivim podacima o ličnosti ako nam niste dali dozvolu za to ili ukoliko nam ih niste vi priložili. Ograničeni deo našeg osoblja će imati pristup vašim osetljivim podacima o ličnosti, a nakon rukovanja vašim osetljivim podacima o ličnosti u skladu sa vašim zahtevom, izbrisaćemo podatke što je pre moguće.

Šta radimo sa vašim podacima o ličnosti

Da bi nam bilo dozvoljeno da rukujemo vašim podacima o ličnosti, primenljivi zakoni za zaštitu podataka nalažu nam da imamo takozvani „pravni osnov” za svaku obradu vaših podataka o ličnosti. Iz tog razloga smo sačinili tabelu priloženu u nastavku da prikažemo pravni osnov za svaku od naših svrha.

Šta radimo ( naše svrhe za rukovanje vašim podacima o ličnosti) Naš pravni osnov Vreme skladištenja
Omogućavanje aranžmana putovanja i rezervacija koje ste zatražili od nas (tj. rezervacije za usluge putovanja našim posredovanjem, kao i obezbeđivanje naših sopstvenih usluga). Izvršavanje našeg ugovora sa vama. Kada nam prilažete osetljive podatke o ličnosti, pristanak je pravni osnov. 3 godine od datuma kupovine. Pristanak za osetljive podatke o ličnosti može da se povuče u svakom trenutku.
Ako ste izabrali da napravite korisnički nalog na našem veb-sajtu, omogućićemo vam dostupnost datog naloga. Nalog obuhvata pristup podacima o vašim prethodnim aranžmanima putovanja i rezervacijama. Takođe ćemo skladištiti vaše korisničko ime i lozinku. Izvršavanje našeg ugovora sa vama. Vaši podaci o korisničkom nalogu, kao i podaci o ličnosti u vezi sa vašim prethodnim aranžmanima putovanja i rezervacijama, biće skladišteni dok vi ne odlučite da otkažete svoj korisnički nalog putem našeg veb-sajta. Međutim, ukoliko se ne prijavite na nalog u vremenskom periodu od 18 meseci, mi možemo da izbrišemo nalog i infromacije koje su putem njega dostavljene u slučaju da nemamo drugi pravni osnov za skladištenje.
Ako ste započeli proces rezervacije, ali niste dovršili kupovinu, možemo da vam pošaljemo e-pismo sa vezom koja vas vraća natrag na rezultat pretrage, ili na započetu rezervaciju, u zavisnosti od toga u kojoj fazi je vaš proces rezervacije na veb-sajtu prekinut. Naš legitimni interes da poslujemo i da vam omogućimo da obavite svoju kupovinu tako da ne morate ponovo da unosite sve podatke. Ako ne želite ova e-pisma, možete da izaberete otkazivanje ove opcije u svakom trenutku u sklopu e-pisma. 24 sati od vremena kada ste prekinuli proces rezervacije.
Pre nego što vaš aranžman putovanja počne, priložićemo vam dodatne informacije i ponude u vezi sa vašim posebnim aranžmanom putovanja, kao što su moguće dodatne usluge kao što su dodatan prtljag i druge korisne informacije za vaše putovanje. Neke od informacija zasnivaju se na profilisanju koje se obavlja na osnovu podataka o vama koje ste priložili tokom procesa rezervacije (na primer, datum/-i vašeg putovanja, vaše odredište itd.). Naš legitimni interes da vam ponudimo praktičnije putovanje i da vam omogućimo da jednostavno pronađete više informacija koje su vam od značaja. Ako ne želite ove informacije, možete da izaberete otkazivanje ove opcije u svakom trenutku u sklopu e-pisma. Obavezno je pre početka vašeg aranžmana za putovanje. Druge slične obrade mogu da se nastave u skladu sa svrhama izloženim u nastavku.
Nakon vašeg aranžmana putovanja možemo da vam obezbedimo svoj bilten koji sadrži preporuke za druge aranžmane putovanja i proizvode i usluge povezane sa putovanjem za koje ste možda zainteresovani. Neke od preporuka zasnivaju se na profilisanju na osnovu vaših prethodnih izbora prilikom rezervacije putovanja i vašeg ponašanja u vezi sa našim e-pismima. Naš legitimni interes da poslujemo i da vam omogućimo da organizujete svoje aranžmane putovanja za koje ste zainteresovani. Ako ne želite ova e-pisma, možete da izaberete otkazivanje ove opcije u svakom trenutku u sklopu e-pisma ili na našem veb-sajtu. Takođe, pre nego što završite svoju kupovinu, možete da odbijete primanje biltena. 3 godine od datuma kupovine.
Snimanje telefonskih poziva zbog svrha osiguranja kvaliteta i zbog vaših budućih zahteva ili upita. Naš legitimni interes da (i) poboljšamo svoju uslugu putem interne edukacije, i gde je primenljivo (ii) da rešavamo vaše potencijalne zahteve i potraživanja. Ako ne želite da se telefonski poziv snima, možete da odbijete takvo snimanje pre nego što snimanje počne. 6 meseci od datuma telefonskog poziva. Samo ograničen broj osoba ima pristup vašim snimcima.
Na primer, korišćenje kolačića za poboljšanje upotrebljivosti ovog veb-sajta, obezbeđivanje personalizovanog iskustva i za prikupljanje statistike o korišćenju. Takođe koristimo kolačiće sesija da poboljšamo bezbednost ovog veb-sajta. Naš legitimni interes da (i) poboljšamo svoj veb-sajt, (ii) da vam prikažemo ponude za koje ste možda zainteresovani i (iii) da imamo bezbednu ponudu usluga i veb-sajt. Ako ne želite da skladištimo kolačiće na vašem računaru, možete da promenite podešavanja na svom pregledaču u svakom trenutku. U zavisnosti od vrste kolačića. Pogledajte u nastavku detaljnije podatke o vremenima skladištenja.

Pored gore navedenog, svakodnevno primenjujemo mere koje su neophodne za poslovanja koja obezbeđuju usluge korisnicima, kao što su vođenje knjiga, računovodstvo, naplate, ispunjavanje obaveza za borbu protiv pranja novca i održavanje bezbednosti našeg veb-sajta. Kada to nije obavezno u skladu sa primenljivim zakonima, primenjujemo date mere na osnovu svog legitimnog interesa. Takođe ćemo možda da analiziramo ponašanje svojih korisnika da bismo poboljšali svoje veb-sajtove i usluge na opštem nivou. Međutim, takva analiza će koristiti generalizovane ili anonimizirane podatke na zbirnom nivou.

Deljenje vaših podataka o ličnosti

Delićemo vaše podatke o ličnosti isključivo kada je neophodno za svrhe navedene u ovoj politici zaštite privatnosti. To može biti deljenje drugim kompanijama u sklopu Etraveli grupacije, državnim nadležnim organima i drugim pouzdanim poslovnim partnerima. Na primer, možda ćemo da delimo vaše podatke o ličnosti (uključujući osetljive podatke o ličnosti kada je primenljivo) sa poslovnim partnerima kao što su avio-kompanije, pružaoci hotelskih usluga, osiguravajuća društva i Globalni distribucioni sistemi (takozvani GDS) da bismo obezbedili vaše aranžmane putovanja i rezervacije.

Svaki partner je odgovoran za sopstveno rukovanje vašim podacima o ličnosti nakon što ih dobije od vas, što znači da morate da stupite u kontakt sa datim partnerom za sve zahteve koji su u vezi da vašim pravima u skladu sa primenljivim zakonom za zaštitu podataka. Preporučujemo da pročitate politike zaštite privatnosti datih partnera da saznate informacije o tome kako oni rukuju vašim podacima o ličnosti.

Takođe ćemo podeliti vaše podatke o ličnosti sa drugim kompanijama (takozvani „obrađivači podataka”) koje su neophodne za obezbeđivanje usluga koje ste zatražili, kao što su pružaoci usluga koji rukovode našim pozivnim centrima i naši drugi dobavljači i prodavci koji će rukovati vašim podacima o ličnosti kada nam obezbeđuju svoje usluge (na primer, eksterno skladištenje).

Zbog globalne prirode turističke industrije, vaši podaci o ličnosti mogu će se možda obrađivati na različitim lokacijama širom sveta kada strane sa kojima delimo vaše podatke o ličnosti imaju sedište u državi van EU/EEA. Naše deljenje podataka o ličnosti van EU/EEA zahteva određeni pravni osnov u skladu sa primenljivim zakonom za zaštitu podataka. Kada Evropska komisija smatra da određena država poseduje adekvatan nivo zaštite podataka o ličnosti, to će se smatrati našim pravnim osnovom. U suprotnom postoje tri osnovne vrste pravnog osnova na kom možemo bazirati takvu vrstu deljenja. Tu spadaju:

  1. prenos je obavezan za naše izvršavanje ugovora sa vama (na primer, kada ste rezervisali let u avio-kompaniji sa sedištem van EU/EEA);
  2. prenos će se zasnivati na standardnim klauzulama za zaštitu podataka za transfer podataka o ličnosti u države van EU/EEA koje je usvojila Evropska komisija (primerak ovih standardnih klauzula za zaštitu podataka može se pronaći na http://ec.europa.eu/justice/data-protection/international-transfers/transfer/); i
  3. EU-SAD Štit privatnosti, pri čemu se prenos obavlja u Sjedinjene Države, a korisnik je adekvatno sertifikovan.

Pružaoci treća lica

Imajte u vidu da naš veb-sajt sadrži veze ka drugim veb-sajtovima i obezbeđuje sadržaj od pružaoca trećih strana. Ova politika zaštite privatnosti primenjuje se isključivo na naš veb-sajt i naše usluge. Kada pratite veze ka drugim veb-sajtovima ili koristite usluge i proizvode trećih strana, treba da pročitate njihove politike zaštite privatnosti. Takođe, ako izaberete da kontaktirate sa nama putem društvenih medija, ova politika zaštite privatnosti se ne primenjuje na podatke o ličnosti koje ste vi prosledili u sklopu ostvarivanja takvog kontakta – u tom slučaju preporučujemo da pročitate politiku zaštite privatnosti pružaoca usluga date društvene mreže.

Vaša prava

U skladu sa primenljivim zakonom za zaštitu privatnosti podataka imate određena prava kao takozvano „lice na koje se podaci odnose”. U nastavku smo naveli vaša prava. Vaša prava uključuju sledeće:

  1. Pravo na pristup – Imate pravo na pristup podacima o ličnosti kojima rukujemo. Takođe imate pravo da dobijate određene informacije o tome šta mi radimo sa vašim podacima o ličnosti. Takve informacije su priložene u ovom dokumentu.
  2. Pravo na ispravljanje – U određenim okolnostima imate pravo da ispravite neispravne podatke o ličnosti koji se tiču vas i da dopunite nepotpune podatke o ličnosti. Imajte u vidu da možda nećemo moći da ispravimo neispravne podatke o ličnosti koje nam priložite zbog npr. pravila avio-kompanije, kao i da takva izmena može da podleže naknadi.
  3. Pravo na brisanje – U određenim okolnostima imate pravo da se vaši podaci o ličnosti izbrišu. To je takozvano „pravo na zaborav”.
  4. Pravo na ograničavanje obrade – U određenim okolnostima imate pravo da ograničite način na koji koristimo vaše podatke o ličnosti.
  5. Pravo na prenosivost podataka – Imate pravo da dobijete svoje podatke o ličnosti (ili da vaši podaci o ličnosti budu direktno preneti drugom rukovaocu podataka) od nas u strukturiranom formatu koji se naširoko koristi i koji se može mašinski očitati.
  6. Pravo na prigovor – Imate pravo da odbijete određene vrste rukovanja podacima o ličnosti koje primenjujemo. To važi za sve naše aktivnosti koje se zasnivaju na „legitimnom interesu”.

Konačno, takođe imate pravo da uložite žalbu kod primenljivog nadležnog nadzornog organa za zaštitu podataka.

Kolačići

Kolačić je mala tekstualna datoteka koje se skladišti na vašem računaru, pri čemu se neki skladište samo dok ne zatvorite svoj pregledač (takozvani „kolačići sesije”), a neki tokom dužeg perioda (takozvani „trajni kolačići”). Ako ne želite da dozvolite skladištenje kolačića na svom računaru, možete da promenite podešavanja u svom pregledaču. Međutim, imajte u vidu da u nekolicini slučajeva neke od opcija na našem veb-sajtu možda neće funkcionisati pravilno i da shodno tome neki sadržaji možda neće biti pravilno prikazani.

Ovaj veb-sajt koristi kolačiće iz brojnih razloga, uključujući obezbeđivanje personalizovanog iskustva, poboljšanje upotrebljivosti ovog veb-sajta i prikupljanje statistike upotrebe. Takođe koristimo kolačiće sesija da poboljšamo bezbednost ovog veb-sajta.

U nekim slučajevima kada koristimo kolačiće, delimo podatke sa trećim stranama. Na primer, koristimo Google Analytics i Google AdWords, usluge koje prenose podatke o saobraćaju veb-sajta na Google servere. Google Analytics ne identifikuje pojedinačne korisnike i ne povezuje vašu IP adresu sa bilo kojim drugim podacima kojima raspolaže Google. Koristimo izveštaje koje obezbeđuje Google da lakše razumemo saobraćaj veb-sajta i korišćenje veb-strane i da optimizujemo reklame kupljene sa mreže kompanije Google i drugih mreža za oglašavanje. Google može da obrađuje podatke na način opisan u Politici zaštite privatnosti kompanije Google i u svrhe izložene iznad u ovom odeljku. Možete da otkažete Google Analytics ako onemogućite ili odbijete kolačić, onemogućite JavaScript ili izaberete uslugu otkazivanje koju obezbeđuje Google. Za otkazivanje funkcije oglašavanja sa Google-a koristite ovu vezu.

Naš veb-sajt koristi Facebook piksel, koji koristi anonimizirane akumulirane podatke koji nam pomažu sa optimizacijom kupovine oglasa na različitim platformama Facebook-a (uključujući Instagram). Facebook preuzima korisnički ID koji će im omogućiti da prepoznaju da li je korisnik posetio sajt uz pomoć Facebook piksela. Međutim, mi kao oglašivači nikada ne možemo da identifikujemo ponašanje posebnog korisnika. Facebook i povezane platforme su u zatvorenom ekosistemu oglašavanja gde njihovi korisnici mogu da uređuju da li daju pristanak da oglašivači koriste podatke prikupljene sa njihovih veb-sajtova za kupovinu oglasa na Facebook-u. Za pregled i promenu podešavanja oglašavanja na Facebook-u koristite ovu vezu.

Dodatno, naš veb-sajt koristi skripte za praćenje konverzija i kolačića od strane servisa Microsoft Bing, TripAdvisor i TvSquared (možete pročitati njihove politike zaštite privatnosti putem sledećih veza). Svi ovi servisi prikupljaju zbirne statističke podatke koji nam pomažu da optimizujemo kupovinu reklama. Kao oglašavači mi ne možemo da identifikujemo nijednog korisnika koristeći ove podatke. Možete da isključite korišćenje kolačića u podešavanjima pregledača.

Da bismo bili transparentni, napravili smo sažetak kolačića koji se koriste na ovom veb-sajtu.
Za dodatne informacije o kolačićima posetite www.youronlinechoices.com.

Bezbednost podataka

Da bismo sačuvali bezbednost vaših podataka, primenili smo brojne tehničke i organizacione bezbednosne mere. Na primer, održavamo visoke nivoe tehničke bezbednosti u svim sistemima (uključujući mogućnost praćenja, povraćaj podataka u slučaju katastrofe, ograničenja pristupa itd.). Uz to, usvojili smo politike da obezbedimo da naši zaposleni (koji naravno podležu dužnostima poverljivosti) ne koriste podatke o ličnosti kada nije neophodno. Takve politike takođe izlažu naše standarde prilikom sklapanja ugovora sa dobavljačima ili predstavljanja novih IT sistema u sklopu naših operacija.

Centar za željene opcije

Evo veze do vašeg centra za željene opcije.

Како нас контактирати

Ako imate bilo koja pitanja u vezi sa načinom na koji rukujemo vašim podacima ili našom upotrebom kolačića, ili ako biste želeli da ostvarite bilo koje svoje pravo u skladu sa primenljivim zakonom za zaštitu podataka, pošaljite e-pismo na adresu privacy@etraveli.com ili upotrebite sledeće detalje:

Etraveli Group AB
Att: Privacy Manager
P.O Box 1340
751 43 Uppsala
Sweden

Izmene politike zaštite privatnosti

Ako promenimo način na koji rukujemo vašim podacima o ličnosti ili način na koji koristimo kolačiće, neodložno ćemo ažurirati ovu politiku zaštite privatnosti i objavićemo je na ovom veb-sajtu.

Последњи пут ажурирано: 2018-05-21.

Header
Subject
Body
Footer